Búbos kemence építés

Búbos kemence építés Búbos kemence építés
„Abúbos kemence az egyetlen olyan alkalmatosság, amelyet a parasztság és a mezővárosi polgárság maga alakított ki, és formált meg, így úri használatba sohasem került.” (Sabján Tibor: A búbos kemence) 

A Magyarországon az 1800-as évekre a búbos kemence a paraszti élet romantikus jelképe lett. Olyan fogalmak kapcsolódtak hozzá, mint az „otthon melege”. A búbos kemence nem csak fűtésre és sütésre-főzésre szolgált, hanem ténylegesen a ház középpontja volt, amely mellett szívesen elüldögélt a család minden tagja, de a házba bejáró kutyák macskák is.

A búbos kemence ma reneszánszát éli. Nem csak fűtésre, kiegészítő fűtésre használhatja, de alapjában határozhatja meg vele lakása hangulatát.

A búbos kemence befűtése után egy órával kezdi sugározni a meleget. A modern építési irányelveknek megfelelő házakban egy búbos kemence egész nap folyamatosan melegít és a tűz kialvása után is jó ideig egyenletes hőmérsékletet biztosít.

A búbos kemence begyújtásához, a benne való tüzeléshez régen szalmát vagy kukoricaszárat használtak. Érdekes, hogy a modern megújuló fűtőanyagok között napjainkban ismét ezek kezdenek elterjedni immár biomassza néven. Ezek az alapanyagok azonban csak tanyákon, mezőgazdálkodási tevékenységet folytató háztartásokban érhetők el. A ma elterjedt fűtőanyagok közül a fa felel meg a búbos kemence megfelelő felfűtéséhez, esetleg használható kévébe kötött rőzse vagy szőlővenyige. Megfelelő tüzelés esetén a búbos kemencében „megfordul” a láng, az ilyen kemencében süthető „igazi” kenyér, amelynek magas a teteje és fel is hasad.

Búbos kemence a modern lakásban

A megfelelően épített búbos kemence fala jelentős hőtároló felület, amely jó hatásfokkal hasznosítja a tüzelőanyagot. A hőt sugárzással adja át, a levegő nem áramlik. Ennek előnye, hogy nem keveri fel a port. A helység kevésbé szárad ki, az kevésbé töltődik elektromosan. Nincs huzatérzet, és rendkívül kedvező porallergiában szenvedőknek.

A búbos kemence felületének hőmérséklete viszonylag kicsi, ezért nem perzselődnek a levegőben lebegő porrészecskék, nem alakul ki „rossz levegő”, kellemetlen szag.

A teljesen kihűlt búbos kemence felfűtése viszonylag sok időt, körülbelül két, három órát vesz igénybe, kis tűzzel füttyük, így inkább folyamatos fűtésre ajánlott.

A búbos kemencével történő fűtés környezetkímélő, takarékos, sugárzó hőcserélő a fűtési elve.

Tovább a kategóriában: Búbos kemence építés Leányfalu »