Kerti füstölő építés, füstölő készítése

Kerti füstölő építés, füstölő készítése Kerti füstölő építés, füstölő készítése

A füstölés célja az ételek ízesítése és tartósítása. A kerti füstölő arra alkalmas, hogy a különböző élelmiszereket benne fellógatva lehessen füstölni. Különféle húsok, kolbászok, szalámik, halak, szárnyasok, sajtok ízesíthetők és tartósíthatók egy jól megépített kerti füstölő belsejében.

A kerti füstölő felépítését tekintve általában két részből áll:

1. Tűztér

A kerti füstölő alsó részében egy tűztér helyezkedik el, kiépített füstjáratokkal , amelyben a füst keltéséhez szükséges tüzet lehet megrakni. A tűztérben fával, faszénnel lehet tüzet rakni. A füstöt a leégett tűzre dobott fűrészporral lehet biztosítani. A megfelelő hőmérsékletet a tűztér ajtaján lévő huzatszabályozóval lehet beállítani.

2. Füstölő rész

A felső részbe kerül a füstölni való élelmiszer. A füstölő alsó és felső részét füstjáratok kötik össze, amelyen a füst, a tűztérből járatokon keresztül, a füstölni való élelmiszerekre kerül. A felső részből a füst egy rövid kéményen keresztül távozik a füstölőből.

Kerti füstölő építés, füstölő készítése

Hideg vagy meleg füstölés

A füstölni való élelmiszereket hideg és meleg füstöléssel is lehet tartósítani, ízesíteni.

A meleg füstölés rövidebb ideig tart, de jóval intenzívebb. A meleg füstölés eredménye pl. a lángolt kolbász. A meleg füstöléssel tartósított élelmiszerek kevesebb ideig állnak el.

A hideg füstölés tovább tart, ilyenkor az élelmiszert a megrakott tűz melege nem éri, csak a hideg füst ízesíti és tartósítja.

Az Önnek készülő kerti füstölő méretét az határozza meg, hogy egyszerre mekkora mennyiségű élelmiszert akar benne feldolgozni. A képen látható füstölő körülbelül 60 pár kolbász egyidejű füstölését teszi lehetővé.

Ha szeretne kertjébe egy esztétikus, gazdaságosan üzemeltethető, igazi gasztronómiai élményt biztosító kerti füstölőt, hívjon most ingyenes árajánlat kéréshez...

hivjmost

Mobílról kattintva azonnal hívható!