A légfűtéses kandalló építés előnyei

A légfűtéses kandalló építés elterjedése annak köszönhető, hogy a szép megjelenése mellett, jó (75-80%-os) hatásfokkal képes gyorsan és egyenletesen felfűteni egy 120-300 m3-es légterű lakást vagy házat. Vállalkozásunk profiljai közzé tartozik a légfűtéses kandalló építés is.

Miért előnyös a légfűtéses kandalló?

A cserépkályha, kemence, vaskályha, stb. sugárzó hővel fűti fel a lakást. Ennek az a hátránya, hogy a kályhától távolodva egyre hűvösebb és hűvösebb van a helységben.
A légfűtéses kandalló lényege, hogy a tűztér és a kandalló burkolat között, megfelelő távolság megtartásával a felfűtés alatt levegő áramlás indul meg. Ennek működése egyszerű: kandalló betét alatti hideg levegő áramlik be, és felmelegszik. A forró kandalló betét felmelegíti a levegőt, amely a kandalló felső részén kialakított fűtési rácsokon keresztül távozik. Az így keletkező meleg légáramlat egyenletesen fűti fel az egész helységet. Amennyiben a lakás helységei között megfelelő meleg levegő járatok vannak kialakítva, a kandalló több szoba kifűtését is biztosítatni tudja.

A légfűtéses kandalló kiváló elsődleges, vagy kiegészítő fűtésként is.

A kandalló burkolata lehet rusztikus, vagy csiszolt, márvány, süttői mészkő és ezek kombinációi, nemes vakolat, durva vakolat stb. A kandallópárkány lehet fa vagy csiszolt kő.

Miért előnyös a légfűtéses kandalló építés?

- ha nincs áram vagy gáz, akkor is alkalmas az egész lakás vagy ház kifűtésére.
- a légfűtéses kandalló kellemes, egyenletes meleget tudd biztosítani az egész lakásban.
- a kandalló égő tüze, melege, látványa élvezhető.
- Jó, 70-80%-os hatásfok
- 150-300 m3 légtér fűthető fel (modern, szigetelt nyílászárók és falak esetén). Ez 3 méter belmagasság esetén 50-100 m2 alapterületet jelent.

Követelmények légfűtéses kandalló építés esetén

- égési levegő biztosítása. (Égési levegőt ne keverjük össze a fűtési levegővel!)
- a kémény belső átmérője 18-20-25cm legyen (egyes tűzterek kisebb 14-16 centiméteres kéményre is ráköthetők)
- a kémény minimális magassága a bekötéstől számítva felfelé 5 méter legyen.

Hogyan fűtsük a légfűtéses kandallót?

A kandalló begyújtásakor a tűztér közepére papír vagy gyújtós kocka kerül. Erre tegye gúlába a hasogatott száraz gyújtóst, e fölé egy második rétegben pedig hasogatott száraz keményfa hasábokat. A huzatot állítsa maximumra (vagy húzza ki a kandalló hamuzó fiókját). Ha a faizzó parázsra égett, lassan – ez fontos szempont – nyissa ki a kandalló ajtót. Ilyenkor a kandalló nem füstöl vissza. Tegyen a parázsra 2-4 kg/h vastagabb hasított keményfát. Ezután csukjuk be a kandalló ajtót és állítsa be a huzatot. Akkor gazdaságos a tüzelés, ha a tűz szép csendesen, folyamatosan ég.