A fotókon látható kerti konyha Szentendrén készült.

Egytepsis kemence, jobb oldalt bogrács, grill, kürtöskalács sütő, mosogató, előkészítő pult került ebbe a kerti konyhába.

A fotókon látható kerti konyha Leányfalun készült.

Kisebb kerti partiknak, pár fős társaságnak kiválóan alkalmas dongás kemence.

Nekünk magyaroknak már a kemence szó hallatán is a melegség, a frissen sült kenyér illata jut eszünkbe.

Ha azonban szeretné, hogy a kemence nem csak esztétikai célokat szolgáljon az Ön kertjében vagy házában, akkor egyáltalán nem mindegy, hogyan készül el az.

„Abúbos kemence az egyetlen olyan alkalmatosság, amelyet a parasztság és a mezővárosi polgárság maga alakított ki, és formált meg, így úri használatba sohasem került.” (Sabján Tibor: A búbos kemence) 

A Magyarországon az 1800-as évekre a búbos kemence a paraszti élet romantikus jelképe lett. Olyan fogalmak kapcsolódtak hozzá, mint az „otthon melege”. A búbos kemence nem csak fűtésre és sütésre-főzésre szolgált, hanem ténylegesen a ház középpontja volt, amely mellett szívesen elüldögélt a család minden tagja, de a házba bejáró kutyák macskák is.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb típusú kemence a dongás kemence. A sütőtere praktikus kialakítású, mert téglalap alakú általában. Célszerű a meglévő edényekhez, tepsikhez méretezni a sütőterét. Felfűtése jól kiszárított nagy hő értékű keményfával történik, főleg tölgy, akác, gyertyán, bükk, stb.

A fuga nélkül, jól megépített dongás kemencéket belülről viszont nem tapasztjuk ki, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy használat, sütés, főzés, felfűtés közben lepereghet, leéghet a dongáról a vékony simítás, tapasztás, és belepotyoghat az ételekbe.

A jó kemence tervrajz a kemence építés alapja.

Az Ön igényeihez igazodva tudunk mutatni kész terveket, vagy készíthetünk teljesen egyedi kemence tervrajzot elképzeléseinek a helyi adottságoknak és a felhasználási céloknak megfelelve.

Hosszú távú terveink között szerepel, hogy Leányfalusi telephelyünkön rendszeres kenyérsütéses hétvégi családi napokat tartsunk majd. Ennek első lépéseként a régi hagyományok szerint épült ez a klasszikus búbos kemence.

Az egyik legnépszerűbb kemence a dongás kemence. Sütőtere jól kihasználható, mert a legtöbbször téglalap alakú. Általában a meglévő edényekhez, tepsikhez méretezzük a sütőterét. 

Ennek a két tepsis dongás kemencének, amely egy Szentendrei házba készült, az érdekesége, hogy nem a kertben, hanem beltérben van!

A kemence építés az elkészült kemence tervrajz alapján kezdődik és zajlik le.

Az építés első lépése az alap kiásása. A kemence súlya hatalmas, nem ritka, hogy eléri vagy meghaladja az 7 tonnát is. Ilyen nagy súly biztonságos megtartásához megfelelő vastagságú vasbeton alapot kell készíteni.

Magyarország egyik legnépszerűbb kemence típusa a dongás kemence. A sütőtere téglalap alakú, így jól pakolható. A kemence sütőterét mindig a meglévő edényekhez, tepsikhez, vagyis valós igényhez méretezzük. 

Ha szeretne családjával és barátaival belekóstolni a kemence nyújtotta ízekbe, de nem vállalná fel ehhez egy kerti kemence megépítésével járó költségeket és bonyodalmakat, akkor a mobil kemence jelenthet ideális megoldást.

Ha Czapár kemencét rendel, nem kell ösztöneire vagy a véletlenre bíznia, hogy elég forró-e a kemence a kenyér vagy más kedvenc étele megsütéséhez. A kemence ajtajában helyezhető 550 C fokig mérő hőmérővel bármikor ellenőrizhető, hogy a kemence elég meleg-e a sütéshez.

Kemence eszközök (készlet): piszkavas, kemence lapát, vágódeszka

A kemencében való sütés alapfeltétele a megfelelő kemence eszközök használata. Ide tartoznak a különböző hosszúságú és funkciójú piszkavasak, a kemence lapát (péklapát), és a vágódeszkák az élelmiszerek feldolgozásár.

Évek tapasztalatai alapján kidolgoztam és kialakítottam azokat a formákat, amelyek ezeknek az eszközöknek a legnagyobb hatékonyságot biztosítják. Így a befűtés, az előkészítés és a sütés is élvezetes elfoglaltság lesz.

Mi van a kemence eszköz készletben?

Piszkavas készlet

a, 1 darab parázs piszkavas

30 cm széles fej

180 cm hosszú keményfa nyéllel együtt

b, 1 darab parázs kihúzó

30 cm széles

180 cm hosszú keményfa nyéllel együtt

c, 1 darab rövid piszkavas

10 cm széles fejjel

60 cm hosszú

1 darab keményfából készült péklapát (kemence lapát)

170 cm hosszú

24-25 cm széles

Vágódeszka készlet

Nagyméretű vágódeszka

Szélessége 15 cm

Teljes hossza 31 cm

Kisméretű vágódeszka

Szélessége 10 cm

Teljes hossza 25 cm

A kemence eszközök ára 19.900 Ft + 2720 Ft postai utánvét.

Megrendelés

Kemence készlet megrendelés
Név(*)
Kérjük pontosan adja meg a nevét...
E-mail cím(*)
Kérjük pontosan adja meg az e-mail címét...
Telefonszám(*)
Kérjük adja meg a telefonszámát...
Szállítási adatok:
Irányítószám(*)
Kérem adja meg az irányítószámot...
Helyiség (város, falu neve)(*)
Kérjük adja meg, melyik városba, községbe szállítsuk...
Utca, házszám:(*)
Kérjük adja meg az utcát és a házszámot...
Megjegyzés
Invalid Input
Spam ellenőrzés(*)
Érvénytelen adat

1. oldal / 2